Forum Filmowe PlanetFilm.pl forum filmowe
Maj 18, 2012, 11:36:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Angelina Jolie  (Przeczytany 1808 razy)
Damien
Bywalec
**

« : Czerwiec 26, 2007, 08:58:07 »

Angelina Jolie pochodzi z aktorskiej rodziny. Jej ojcem jest laureat Oscara Jon Voight a matką aktorka Marcheline Bertrand. Przed kamerami Angelina zadebiutowała w wieku 5 lat u boku swojego ojca w filmie "Lookin' to Get Out". Kiedy skończyła 11 lat rozpoczęła naukę w elitarnej szkole Lee Strasberg Theater Institute, gdzie uczyła się podstaw pracy aktora. W wieku 16 lat Jolie została zatrudniona jako modelka i w krótkim czasie jej twarz zaczęła być znana. Dzięki swojej urodzie często była angażowana do występów w wideoklipach m.in. takich sław jak Meatloaf, Lenny Kravitz, czy The Rolling Stones. Z czasem jednak okazało się, że aktorstwo to jedyna dziedzina sztuki, która naprawdę pasjonuje Angelinę. Wstąpiła do trupy aktorskiej Met Theatre Group, gdzie u boku Eda Harrisa i Holly Hunter doskonaliła swój warsztat aktorski. Swoją pierwszą poważną rolę Jolie zagrała w roku 1993 w obrazie "Cyborg 2". Niestety przeszła ona bez echa. Pierwsze dobre recenzje Angelina dostała dopiero w roku 1995 po premierze filmu "Hackerzy". Obraz okazał się niewypałem ,ale krytycy zgodnie stwierdzili, że kreacja, którą Jolie stworzyła w tym filmie zasługuje na uznanie. Niestety, mimo pochlebnych opinii na swoją wielką szansę aktorka musiała poczekać jeszcze dwa lata. W 1997 r. wystąpiła u boku Gary'ego Sinise w telewizyjnym obrazie "George Wallace". Za rolę w tym filmie Angelina otrzymała nagrodę Złotego Globu a jej nazwisko stało się znane w filmowym światku. Dwa lata później Jolie otrzymała kolejny Złoty Glob, tym razem już dla najlepszej aktorki, za kreację, którą stworzyła w obrazie "Gia". Swoją pozycję gwiazdy Jolie ugruntowała ostatecznie zdobywając Złoty Glob i Oscara za rolę w filmie "Przerwana lekcja muzyki".

Jak oceniecie pod względem aktorskim (o inne nie pytam:) Angelinę? Bo mnei jakoś speclanie nie przekonuje na wielkim ekranie :/

michael
Początkujący
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2007, 07:46:44 »

Mnie tak samo... nie przekonuje mnie ta osoba w filmach. Naprawdę zupełnie.
Nie przepadam za nią. Jestem słyszałem o wielu wielu jej fanach i fankach. Jednak tych pierwszych jest więcej usmiechusmiech
Katiuszka87
Początkujący
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2008, 11:31:02 »

A ja ją bardzo lubię - już od czasu "Hakerów" - nie za medialną otoczkę, ale za aktorstwo właśnie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!