Forum Filmowe PlanetFilm.pl forum filmowe
Maj 18, 2012, 11:36:29 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Arnold Schwarzeneger  (Przeczytany 1935 razy)
Damien
Bywalec
**

« : Czerwiec 26, 2007, 08:54:21 »

[img]http://gfx.filmweb.pl/p/210/210.jpg[img]

Aktor pochodzenia austriackiego, który dzięki swojej muskulaturze zyskał w USA przydomek austriackiego dębu, gdy w roku 1968 przybył do Stanów na konkurs Mr. Universe. Szybko zaczął realizować swój amerykański sen o sławie, bo już rok póżniej pracował w filmie i zdobywał fortunę. Bob Rafelson obsadził go w swoim "Niedosycie"obok sally Field i Jeffa Bridgesa, za co aktor otrzymał Złoty Glob dla najlepszego debiutanta. Potem przyszły role w ekranizacjach przygód Conana Roberta E.Howardsa i wreszcie "Terminator"(1984) Jamesa Camerona. Ten ostatni film przysporzył aktorowi wielkiej sławy i pieniędzy. Kolejne produkcje, w których występował, utrwalały jego wizerunek umięśnionego trwadziela: "Komando, "Predator", "Uciekinier" i "Czerwona gorączka". Prócz ekranowej popularności, gwiador mógł się także poszczycic powodzeniem w życiu osobistym . W 1986 roku poślubił córkę Johna F. Kennedy'ego, Marię Shiver. Wkrótce aktor postanowił nieco wzbogacić swój ekranowy wizerunek, grając w komediach, jak "Bliżniaki", czy "Junior". Wystąpił też w superthrillerze "Pamięć absulutna". W 1998 roku zadebiutował jako reżyser jednego z odcinków "Opowieści z krypty” oraz filmem "Święta w Conneticut". W 1991 roku zaś sława Schwarzeneggera sięgnęła zenitu, gdy został obsadzony w sequelu "Terminatora" Camerona.
Lata dziewięćdziesiąte obfitowały w tak głośne produkcje jak "Egzekutor", "Świąteczna gorączka" oraz "Batman i Robin". Aktor aktywnie zajmuje się działalnością społeczną, związaną ze sportem. Podczas prezydentury George Busha sprawował funkcję przewodniczącego organizacji "President's Council on Physical Fitness and Sports". współpracuje z władzami wykonawczymi organizacji Los Angeles Inner - City Games Foundation, która ma na celu promocję sportu jako sposobu na przeciwdziałanie narkomanii i przestępczości wśród nieletnich.Jest autorem książek o zdrowiu i kondycji fizycznej   

Po mimo ze nei przepadam ze jego filmami, to go bardzo cenię. Bardzo dobry aktor, a obecnie gubernator stanu California w USA.

Najbardziej w pamięc zapadły mi jego kreację Terminatora, może dlatego ze najbardzie mi sie podobały z jego wszystkich filmów  roll

michael
Początkujący
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2007, 07:50:01 »

Hmmm ... smiech Cięzko, Cięzko mówić o nim.
Dla mnie to ciekawy facet.
Dobry aktor napewno, jednak...
Stać go na więcej... Jestem pewien, doceniam jego prace włożone w filmy, w których grał jednak, częsciej pokazuje swoje mozliwosci fizyczny, te tez doceniam, jednak nie lubie takich ludzi. Moze poprostu tak robic kazal mu jakis scenarzysta... Nie wiem, nie wiem... naprawdę!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!