Forum Filmowe PlanetFilm.pl forum filmowe
Maj 18, 2012, 11:35:45 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Troja  (Przeczytany 2992 razy)
Damien
Bywalec
**

« : Czerwiec 26, 2007, 08:21:04 »

produkcja: USA, Wielka Brytania , Malta, 2004. gatunek: Dramat historyczny

reżyseria Wolfgang Petersen scenariusz David Benioff zdjęcia Paul Bond , Roger Pratt muzyka James Horner , Jeff Atmajian. na podstawie: eposu Homera p.t.:"Iliada" oraz wątków zaczerpniętych z "Odysei" i "Eneidy" Wergiliusza

krótki opis filmu:
Według mitów przyczyną wojny trojańskiej była skarga Gai - Matki Ziemi z powodu nadmiernej liczby ludzi. Aby ulżyć cierpieniom Gai, Zeus postanowił wywołać wielką wojnę. Nemezis ze związku z Zeusem urodziła jajo, z którego (pod opieką Ledy) wykluła się najpiękniejsza kobieta świata, Helena.
Poślubiła ona króla Sparty, Menelaosa. Porwanie Heleny przez królewicza trojańskiego, Parysa, było bezpośrednią przyczyną wybuchu wojny. W wojnie trojańskiej wzięli udział najwięksi greccy bohaterowie: Agamemnon (brat Menelaosa i wódz naczelny wyprawy), Achilles i Patroklos, Odyseusz, Palamedes, Nestor z synami, dwaj Ajaksowie. Na czele obrony Troi stał syn króla Priama, Hektor.
Przez 10 lat szale zwycięstwa nie przechyliły się na żadną ze stron, gdyż w walkach obok śmiertelnych brali udział bogowie. Wreszcie Achajowie użyli sposobu, podpowiedzianego im przez Atenę. Symulując odwrót, pozostawili jako dar wotywny dla Ateny drewnianego konia (koń trojański), a we wnętrzu ukryli greckich żołnierzy.
Wbrew ostrzeżeniom Kasandry, córki Priama, Trojanie otworzyli bramy i wciągnęli konia do miasta. W nocy Achajowie wyszli z konia, otworzyli bramy powracającym wojownikom i zaatakowali śpiące miasto. Niemal wszystkich Trojan wymordowano, kobiety uprowadzono w niewolę, a miasto spłonęło.

Film znakomity. Obowiązowa pozycja dla każdego miłośnika mitów greckich. Bardzo dobre efekty, dobra gra Pitta, Blooma i Banna, świetne sceny walki. Warto oglądnąć.
 Szczrze polecam.

Logan
Główny Redaktor
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 27, 2007, 12:01:46 »

Pitta nie lubię, Orlando Bloom jest zbyt miekki do filmow akcji, bitew itp, ale ten film mnie zafascynował i ogladałem go wiele razy. Sceny bitewne są niesamowite, walka Achillesa z Hektorem również...
PS, Przez jedna kobietę takie nieszczęście, Hektor powinien byc bardziej nieustępliwy, pozbyć się Heleny i Parysa, to, ze tego nie zrobił, jest wg mnie bardzo nielogiczne. Angry

edit; dajmy filmy historyczne, do przygodowych Wink

Nagminny spam= ban
Tematy i posty smapuj?ce, zostaj? usuwane.
Damien
Bywalec
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2007, 10:46:41 »

Nie chcę zakładac specjalnie nowego wątku wiec napisze tutaj zadowolony

Znacie jakieś inne filmy podobne do Troji,Breawehartea? Ogólnie filmy historyczne dużo scen walki itp. Bardzo lubię takie filmy a niestety nie ma ich za wiele, ostatnio dużo obiecywałem sobie po "300" jednak się tylko rozczarowałem, więc tutaj kieruje moje pytanie. zadowolony

adam
Bywalec
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 05, 2007, 07:36:00 »

Bardzo dobry i ciekawy film. Reżyser i scenarzyści świetnie to sobie wyobrazili. W pełni pokazali realia z tamtych czasów. Świetne charakteryzacje i naprawdę dobre ekefty specjalne. Chociaż ich aż tak nie było dużo.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!